Pronken met kerst!

Steel jij deze kerst de show met een pronkstuk lokaal vlees op tafel? Spannend? Nee hoor. In basis is een kernthermometer essentieel, voor perfect gaar vlees. Grotere stukken biefstuk, ossenhaas, rosbief, rollade of staartstuk van rond de kilo zijn klaar als de kernthermometer piept. Een mooie volle zelfgemaakte rode wijn saus maakt het feestje compleet.

Rode wijn saus is extra lekker als het al heeft kunnen intrekken, dus van te voren maken is niet alleen prettig voor de planning, ook voor de smaak. Elke rode wijn voldoet, ook goedkopere. Fruit 3 sjalotjes aan in ruim boter, tot ze glazig zijn. Voeg 1 1/4 kopje rode wijn, 3 kopjes bouillon, 6 takjes tijm, 1/4 theelepel zout, snuf peper en 1 theelepel suiker toe. Laat zachtjes 30 minuten koken, de saus dikt al in.
 
Verwijder de takjes tijm. Meng 3 eetlepels zachte boter met 2 eetlepels bloem tot een papje, voeg dit al roerend langzaam toe aan de saus totdat deze dik genoeg is. Laat afkoelen en dek af, de saus kan wel 3 dagen bewaard blijven.

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur klaar ligt, bestrooi met zout en peper rondom. Braad het vlees aan alle kanten dicht in een mix van ruim boter en olie. Steek de kernthermometer in het midden, voor medium ingesteld op 50 graden. Zet in een voorverwarmde oven op 200C, of doe de deksel op de pan. Het duurt ongeveer 20-30 minuten voor het vlees om de juiste kerntemperatuur te krijgen. Als de thermometer piept haal je het vlees uit de pan en dek je het losjes maar dicht af met aluminiumfolie. De saus is nog lekkerder met restjes jus van het vlees, laat dit rustig even samen opwarmen. Dit is het moment om alle bijgerechten op tafel te zetten!
Het vlees serveer je op een stoere plank midden op tafel, omringt door kleurrijke bijgerechten. De volle rode wijn saus apart, naar wens te schenken.

Kom gerust eens langs op zaterdag bij Vleesch van Plante aan de Zutphenseweg 38, dan brainstormt Mandy Plante met jou over een compleet menu rondom jouw speciale pronkstuk.

Overige berichten

Agenda

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

13 /14 september
Trekkertrek Klarenbeek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons