Leerlingen naar Oeganda

De gehele groep samen op de evenaar.

Deze tijd van het jaar staat vaak in het teken van studiereizen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Leerlingen van het Zone.college in Twello krijgen eens in de twee jaar de kans om naar Oeganda te gaan. Dit jaar behoorden Linn van Beek en Bram Linthorst uit Klarenbeek tot de groep leerlingen die voor drie weken naar Oeganda mocht afreizen. Wij vroegen hen om hun ervaringen met ons te delen.

“Hallo Klarenbeek, wij zijn Linn en Bram.

Wij zijn met school drie weken naar Oeganda geweest. Wij hebben dit gedaan, omdat het ons een hele leuke ervaring leek, ook omdat we nieuwsgierig waren naar de cultuur van dit land. 

De eerste twee weken zijn we veel omgegaan met de kinderen van de middelbare en lagere school van het Hoys College. 

De laatste week hebben we veel rondgereisd en cultuur gesnoven. We hebben in deze week bijvoorbeeld steden bezocht, een berg beklommen, in een waterval gezwommen en zijn op safari geweest. Tijdens deze safari zijn Bram en Tijn (vriend van Bram) aangevallen door een baviaan, dit heeft veel indruk op ons gemaakt. 

Een van de andere dingen die veel indruk op ons gemaakt hebben, zijn de grote verschillen tussen hoe de kinderen slapen (op school, in grote slaapzalen met weinig privacy) en de smerige keukens. Er was weinig hygiëne en ze aten met zijn allen uit dezelfde pan die gestookt werd op brandhout. 

We kwamen tot de conclusie dat wij Klarenbeek heel erg waarderen en dat we blij mogen zijn dat we in zo’n mooi en gezellig dorp wonen. Het was een mooie ervaring, maar we zijn zeker blij dat we terug zijn.”

We zijn nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit verhaal en vroegen Bram om ons nog iets meer te vertellen over het contact met de kinderen van de school in Oeganda. “Al voordat we op reis gingen, was iedereen gekoppeld aan een buddy, een leerling die een beetje dezelfde interesses heeft als jij hebt. Om elkaar alvast wat beter te leren kennen, schreven we brieven naar elkaar. In de periode dat we in Oeganda waren, volgden we onder andere – samen met de leerlingen daar – workshops die gegeven werden door de leerkrachten van het Zone.college, over bijvoorbeeld ondernemen of het aanleggen van een tuin.”

Dat het schoolleven daar heel anders is dan hier, blijkt wel uit het volgende dat Bram vertelt.

“Leerlingen gaan daar van 6.30 tot 22.00 uur naar school en slapen er ook. In slaapzalen waar plek was voor 20 personen lagen wel 80 leerlingen. Ze hebben maar drie weken per jaar vakantie, voetballen heel veel en willen allemaal dokter of advocaat worden.” Oeganda is voor de jonge Klarenbekers dan ook een ervaring om nooit meer te vergeten. 


Bram en Linn met hun buddy’s van Hoys College.

Overige berichten

Agenda

5 mei
Grolsch Lentebokbiertocht
www.scklarenbeek.nl

9 mei
Dauwtrappen
www.scklarenbeek.nl

9 mei
Fabrieksmuseum Krepel
www.landgoedklarenbeek.nl

20 mei
Buurtvolleybal
www.scklarenbeek.nl

25 mei
Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

31 mei – 1 – 2 juni
Hooilands Feest (+ Luchtballonnenfiësta)
www.hooilandsfeest.nl

7 – 8 juni
Trekkertrek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

29 juni
Zomerfeest Neutenkrakers
www.cvdeneutenkrakers.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons