Klarenbeekse uitvlieger Koen Schimmel

Koen Schimmel is de jongste zoon van Bert en Anita Schimmel (zij runden voorheen Garage Schimmel). Hij is in 2008 geëmigreerd naar Canada en woont in Lacombe County, Alberta. Hij is getrouwd met Jess en ze hebben drie kinderen: Liam (5), Ruby (4) en Jenny (2). De jongste is vernoemd naar zijn Klarenbeekse oma Jenny Schimmel.

Waarom Canada? 

“Canada heeft mij altijd erg aangesproken, we zijn hier een paar keer op vakantie geweest. Rond 2000 hebben we de familie De Jong bezocht, die hebben aan de Henkenburgweg in Klarenbeek gewoond. Sindsdien is Canada in mijn hoofd blijven zitten. Ik heb mijn diploma gehaald eind 2007 en toen ben ik op het vliegtuig gestapt en in het diepe gesprongen om het zo maar te zeggen.

Canada is een land met erg veel mogelijkheden. Je kunt zo veel doen en alles is groot of is Europa klein? Het antwoord op die vraag weet ik nog steeds niet, haha. Je kunt hier letterlijk alle kanten op. Ga je richting het oosten, dan kom je echt in de prairies, letterlijk the middle of nowhere. Ga je west, dan kom je in de Rocky Mountains terecht.” 

Wat vind je typisch voor Canada en haar inwoners?

“Canadezen zijn maar met één woord te beschrijven, vriendelijk. Je hoort de hele dag “How are you doing?”. En het weer, we hebben een landklimaat, dus in de zomer +40 en de winter koud. Gemiddeld is het rond de -15, maar je hebt dagen, soms weken rond de -35 / -40!! Maar altijd volle bak zon. Alberta heeft een van de meeste zonuren van de wereld. Dus als het weer rond het vriespunt is, komen de Canadezen massaal in korte broek naar buiten.

In Klarenbeek kan alles met de fiets, lekker makkelijk. Hier is dat moeilijker. Wij wonen ongeveer zeven minuten rijden van het dorp, dus de fiets zit er helaas niet in en Canada is ook geen fietsland. Als ik even wat nodig heb, dan spring ik altijd in de pick-up.

Wat ik mis? 

Die is makkelijk. Ik heb nog steeds veel familie en vrienden in Klarenbeek 

en die mis ik elke dag. Maar tegenwoordig kun je bellen, appen en FaceTime’en en dat 

helpt heel erg. Wij proberen elke twee à drie jaar met het gezin terug te komen voor twee weken. Erg leuk altijd.

Qua eten mis ik een portie kibbeling! Of de snackbar. Heerlijk! Ook mis ik geschiedenis, in Canada is alles nieuw. Een heel oud gebouw is jaren 60.  En niet te vergeten, wat ik er voorover heb om nog een keer naar de Klarenbeekse kermis te gaan… haha. Tentfeesten is ook een Nederlands ding.

Maar ik zit hier helemaal op mijn plek. Ik heb er altijd van gedroomd een eigen lasbedrijf te beginnen en dat heb ik verwezenlijkt in 2018. Wij hebben een acreage (een huis met een stuk grond) met een werkplaats. Ik doe veel decoratief staal werk.

Mijn broer, Roy Schimmel, woont hier ook. We zien elkaar veel en wonen voor Canadese begrippen dicht bij elkaar, op een half uurtje rijden. Hij heeft een (van oorsprong) Friese vrouw en drie kinderen: Calvin, Nadine en Laura. We zien elkaar veel via het werk en als er een Formule 1-race is, zitten we ook samen naar de tv te schreeuwen voor Max, we blijven tenslotte Nederlanders. Onze oom en tante, Jeanet en Willem de Boer van de Elsbosweg, wonen hier ook. Als er een familieaangelegenheid is, komen we vaak samen.  Ook pa en ma komen elke zomer en dan is de familie weer compleet. Hoe graag Roy en onze kinderen dan naar opa en oma willen, is niet te beschrijven. Vind je het gek? Daar krijgen ze beschuit met hagelslag en hutspot. En er is niks gezelliger om ’s avonds buiten om het vuurtje met een biertje te praten en lachen en vaak is het onderwerp Klarenbeek, want Klarenbekers blijven we altijd. De deur staat ook altijd open voor Klarenbekers, die ontvangen we met open armen!”

Heb je verder iets wat je met ons wilt delen of aan ons wilt vragen, Koen?

“Als het blad uitkomt, kan er dan een exemplaar naar Canada gestuurd worden? En ik wil ook een vlag bestellen. Erg gaaf!” 

Overige berichten

Agenda

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

13 /14 september
Trekkertrek Klarenbeek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons