Familie Mulder

Wie kent die grote boerderij aan de Polveensweg niet? Daar woonde de familie Mulder, André, Rikie, Thomas (20), Ilse (18) en Manon (17). In 2021 is de familie, inclusief Ilse’s vriend Roald, verhuisd naar Nieuwolda in het noordoosten van de provincie Groningen. Wij vroegen naar hun ervaringen en zijn benieuwd hoe het nu met ze gaat. 

Waarom hebben jullie voor Groningen gekozen? 

“Toen wij te horen kregen dat de provincie onze boerderij aan de Polveensweg wilde kopen voor natuurontwikkeling, wat ons wel erg overviel, moesten we op zoek naar een vervangend bedrijf. Emigreren wilden we niet, dus het buitenland was voor ons geen optie. Dan ga je op zoek naar een plek waar hopelijk toekomst voor het bedrijf is en dat is Nieuwolda geworden.”

En hoe bevalt het?

“Als je van Klarenbeek naar Groningen verhuist, denken de meeste mensen dat je heel afgelegen woont en er niks is, maar dat is zeker niet zo. We zijn met vijf minuten in een dorp als Twello en met een half uurtje staan we in de stad Groningen. We hebben een hele leuke buurt met een buurtvereniging die van alles organiseert en ook voor de kinderen is er aan feestjes geen gebrek. We verhuisden voor de boerderij en daarvoor is het hier een ideale plek. Wat opvalt, is dat bijna iedere melkveehouder bij ons in het gebied niet uit Groningen komt, ze komen allemaal elders vandaan en hebben dus hetzelfde als ons meegemaakt. Het Groningse dialect kunnen we inmiddels een beetje verstaan, maar het is wel een taaltje apart.”

Wat missen jullie daar?

“In eerste instantie natuurlijk onze (schoon)ouders, hoe bijzonder was het dat wij 20 jaar met veel plezier met drie generaties en lange tijd zelfs met vier aan de Polveensweg woonden. Het doet pijn als je dit achterlaat. Maar gelukkig gaat het goed met ze en staan ze achter onze keuze. En wat je in het begin vooral mist, is het ons kent ons. Nu we hier anderhalf jaar wonen, gaat het al steeds beter. We hebben al veel nieuwe contacten gelegd en veel leuke mensen ontmoet.”

Waarin verschilt Nieuwolda van Klarenbeek? 

“Alles is hier heel ruim, je kunt op heel veel plekken heel ver kijken. Om maar een voorbeeld te geven, we wonen vijf kilometer van het ziekenhuis vandaan, maar we kunnen het vanaf de boerderij zien staan. De afstanden zijn hier wat groter, alles is ruimer en het is hier minder druk”.

Een boerenbedrijf verhuizen, dat is vast een hele klus?

“Van het hele proces van onze verhuizing was 12 juli toch wel de meest spannende dag. De dag waarop onze melkkoeien verhuisden. ’s Ochtens om 4 uur beginnen te melken, 5 uur gaat de eerste vrachtwagen met koeien rijden en bij aankomst in Nieuwolda gelijk door de robot. Van een melkstal naar een melkrobot is sowieso al spannend en dan ook nog eens verhuizen naar een andere plek. 14 vrachtwagens met koeien, 5 vrachtwagens met machines, 1 vrachtwagen met huisraad en Thomas is zelfs met een trekker en een grote machine zelf die kant opgereden! Een hele organisatie, maar door de vele hulp is alles bijzonder goed verlopen.

Als we terugkijken naar het jaar 2021, het jaar dat we in januari nog niet wisten of we gingen verhuizen en al helemaal niet waarnaartoe en in juli al woonachtig waren in Nieuwolda, dan kijken we terug op een zeer heftige periode, ook emotioneel. Want je laat in het mooie Klarenbeek toch heel wat achter. 

Maar dan zijn we ook best een beetje trots hoe we met het hele gezin de schouders er onder gezet hebben en dit met z’n allen gedaan hebben. En dan vooral trots op de kinderen, hoe zij nieuwe vrienden maakten, opleidingen weer oppakten.  We wonen met veel plezier in Nieuwolda en als we willen of als het nodig is, zijn we binnen twee uur weer in Klarenbeek. We genieten van de boerderij en hopen dat we hiervoor de juiste keuzes gemaakt hebben, maar dat weet je als boer in Nederland natuurlijk maar nooit!“  

Overige berichten

Agenda

5 mei
Grolsch Lentebokbiertocht
www.scklarenbeek.nl

9 mei
Dauwtrappen
www.scklarenbeek.nl

9 mei
Fabrieksmuseum Krepel
www.landgoedklarenbeek.nl

20 mei
Buurtvolleybal
www.scklarenbeek.nl

25 mei
Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

31 mei – 1 – 2 juni
Hooilands Feest (+ Luchtballonnenfiësta)
www.hooilandsfeest.nl

7 – 8 juni
Trekkertrek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

29 juni
Zomerfeest Neutenkrakers
www.cvdeneutenkrakers.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons