Er mag weer gebouwd worden!

Verhalen en tips van een winnende directeur

Prins Antoine is weer herkozen bij De Neutenkrakers en na de carnavalsoptocht twee jaar te hebben moeten missen, wordt er eindelijk weer gebouwd in Klarenbeek! We nemen contact op met de winnaars van de laatste editie: CV De Slaapfluiters. Ze hadden de twijfelachtige bijnaam “De eeuwige tweede” en “Meedoen is belangrijker dan winnen!” was jarenlang hun motto, maar in de laatste optocht – net voordat corona om de hoek kwam kijken – werden ze in Klarenbeek voor het eerst nummer 1 bij de grote wagens en hebben ze ook gewonnen in Voorst op de vrijdagavond. 

De Slaapfluiters zijn ontstaan uit twee carnavalsgroepen: De Slaapmutsen en De Flierefluiters. Mathijn Berends, de directeur van de groep, legt uit hoe de fusie tot stand gekomen is. “De Slaapmutsen doen sinds 1999 mee aan de optocht, ze waren toen een jaar of 13. Een jaar als loopgroep en het jaar daarna al met een wagen. De groep bestond uit de oude groep 8 van De Kopermolen en “buitenbeentje” Jos Weijenberg, hij zat op Het Klaverblad en is zes keer blijven zitten. In de loop der jaren zijn er verschillende mensen aan- en afgehaakt. De Flierefluiters zijn gestart in 2001. Wij waren toen een jaar of 7, 8 en deden ook het eerste jaar als loopgroep mee en vanaf het derde jaar bouwden wij een wagen. We zijn gefuseerd in 2012 omdat beide groepen niet veel fanatieke bouwers hadden, maar wel graag mee wilden doen. Door samen te gaan, konden de oudjes het de broekies leren… met onder andere uitspraken zoals: LAAT PAPA HET MAAR EVEN DOEN… Inmiddels is de gemiddelde leeftijd zo’n 32 jaar, alleen Jos Weijenberg haalt de leeftijd omhoog… onze opa is 36.”

Kan je iets vertellen over het bouwen van een wagen?

“We hebben op veel verschillende locaties onze wagens mogen bouwen De laatste jaren bouwen we bij de familie Brink in Voorst en tijdens carnaval stallen we de wagen bij Dijkhof Bouw. We hebben veel geluk gehad met de bouwplekken, want het is altijd erg lastig deze te vinden.

Vroeger begonnen we voor half november met bouwen. De laatste jaren meestal pas na de kerst, dan bouwen we één à twee avonden in de week en naarmate we dichter bij het carnavalsweekend komen, voegen we daar een paar zaterdagen en eventueel zondagen bij.

We hebben een aantal technische mensen in de groep die de basisframes en figuren maken en een aantal die het gaas op de wagen maken. De dames helpen dan met plakken en schilderen. Voor de muziek en lichteffecten hebben we ook twee à drie specialisten (dat denken ze tenminste). Zo heeft iedereen zijn eigen taak. Maar net zoals bij elk bedrijf, moeten er ook leidinggevenden zijn. Sinds de fusie hebben we een voorzitter én een directeur, hiervoor zijn de juiste personen aangewezen, zonder hen waren deze successen nooit geboekt.” 

Nog tips voor minder ervaren carnavalsgroepen?

“Maak geen super gedetailleerde wagen. Het publiek bij de optocht ziet de wagens best snel voorbij komen, waardoor ze de details vaak missen. Zonde van de tijd, die kan je beter ergens anders in stoppen. Wij hebben een aantal jaar meegedaan met het idee voor de prijzen te gaan. Sinds we dat los hebben gelaten, zijn we succesvoller 😉 Ook de kleding en schmink zijn zeer belangrijk en gebruik fleurige kleuren. Ga ook netjes om met de mensen die hun schuur aanbieden om de wagen te bouwen. En plezier staat altijd op nummer één!”

Op de vraag of er nog leuke anekdotes waren, noemde Mathijn de kringspier zondag, het verhaal van die papegaai die kon fietsen en iets over schapen in of uit het hok. Zonder nadere uitleg overigens… Zeer gedetailleerde uitleg kwam er wel over het eten bij Pijnappel op de zaterdagavond en de chinees die op de zondag van het carnavalsweekend altijd genuttigd wordt, maar die details zullen we jullie besparen… Mochten jullie wel de behoefte hebben aan die details, neem dan contact met ons op of trek iemand van De Slaapfluiters aan zijn of haar carnavalsjas. 

“Of we in 2023 nog meedoen…. ? 

Dat ligt aan de babyboom (want sinds de corona zijn die oudjes niet meer te houden)… hierover kunnen wij dus nog geen uitspraken doen…” Vervolgens eindigt Mathijn zijn verhaal met “Een Slaapfluiter gaat altijd Doooooooooooor!”, dus wij denken dat ze er gewoon weer bij zijn hoor in 2023. 😉

Overige berichten

Agenda

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

13 /14 september
Trekkertrek Klarenbeek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons