Bij de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging zijn veel familiebedrijven aangesloten. We kunnen zo minimaal 15 Klarenbeekse bedrijven noemen waar de huidige eigenaar in de voetsporen van zijn of haar ouders is getreden. Hoe zit het eigenlijk met de Klarenbeekse jeugd van tegenwoordig? Zit er nog toekomst in ondernemend Klarenbeek? We spreken af met vier ondernemerszonen uit ons dorp en zijn benieuwd hoe zij erin staan.
Allereerst even een kort voorstelrondje
Bij ons aan tafel zitten Gido Pijnappel (30 jaar, zoon van Gé & Lucienne van restaurant Pijnappel), Tyas Wolters (18 jaar, zoon van Chris & Susan van Bike Totaal Wolters), Stan van der Hooft (net 18 jaar, zoon van Caspar & Diane, Fysiotherapie Klarenbeek) en Xander Smeltink (21 jaar, zoon van Hans & Willeke van Smeltink Woninginrichting & Textiel).
Gido heeft de MBO-opleiding Horecaondernemer gedaan en werkt momenteel als kok in het bedrijf van zijn ouders. Tyas is bezig met de afronding van zijn MBO-opleiding Manager Retail, loopt stage in het bedrijf van zijn vader en oom. Stan is 1e jaars HBO-student Fysiotherapie en Xander heeft de MBO-opleiding Engineering en Mechatronica gedaan en werkt als onderhoudsmonteur bij een bedrijf in Klarenbeek. Stan is (nog) niet werkzaam in het bedrijf van zijn vader en Xander springt heel af en toe bij als er een zonwering geïnstalleerd moet worden, maar is vooral de laatste dagen van het jaar actief bij zijn ouders in het bedrijf, wanneer er vuurwerk verkocht wordt.
Altijd al interesse gehad in het beroep/bedrijf van je vader?
Gido: “Ja, eigenlijk wel, ik heb als jonge jongen al meegedraaid in het bedrijf. Ben tijdens mijn opleiding voor stage naar het buitenland geweest en de laatste jaren werkzaam in het bedrijf.” Ook bij Tyas was die interesse er al vroeg: “Van jongs af aan al. Ik woon ernaast, dus kreeg er veel van mee. Heb wel mijn eerste stage bij een ander bedrijf gedaan, maar het was voor mij al snel duidelijk dat dat niet was wat ik wil. Heb de ambitie om het over te nemen, dus wil graag hiervoor gaan.”
Bij Stan en Xander ligt dat anders. Stan: “Mijn vader praat thuis eigenlijk nooit over zijn werk. Hij werkt met patiënten en die informatie is natuurlijk privé. De interesse kwam er pas, toen ik ging kijken naar een vervolgopleiding en de opleiding Fysiotherapie mij een leuke opleiding leek. Ik heb nu elke dinsdag stage en kijk dan mee in een andere fysiotherapiepraktijk. Of ik later het bedrijf van mijn vader wil overnemen? Dat weet ik nog niet.”
Xander is qua opleiding een heel andere kant opgegaan, heeft (nu nog) geen ambitie om het bedrijf van zijn ouders over te nemen, maar sluit voor de toekomst niets uit.
De leuke kanten van het werk
Ze noemen allemaal het in Klarenbeek werken, “lekker dicht bij huis” en “je spreekt veel bekenden”. Ook het contact met mensen wordt door de heren als positief ervaren. Gido vindt het horecavak een mooi vak: “Mensen komen voor een avondje uit”. Het werken in het dorp waar ze ook wonen, wordt door geen van allen als nadeel gezien. Stan: “Ik heb een bijbaan bij Pijnappel achter de bar. Vind het juist leuk als daar bekenden komen”.
Hoe zien jullie de toekomst, waar sta je over 10 jaar?
Stan: “Ik denk dat ik na mijn opleiding nog een master ga doen, misschien iets met sport. Zie mezelf over 10 jaar nog niet helemaal als praktijkeigenaar.” Tyas: “Ik ben dan volledig in het bedrijf werkzaam, nog niet als eigenaar, want ben dan pas 28.” Gido verwacht dan wel in een overname te zitten en hoopt dat het restaurant dan weer volledig open is en kan draaien als vanouds. Ook bij Xander begint er gaandeweg het gesprek iets te broeien: “Wie weet, werk ik dan ook deels in het bedrijf, 50/50 zou ik wel mooi vinden. Als mijn ouders er mee zouden stoppen, denk ik niet een showroom te kunnen handhaven, ik zou meer op klusbasis gaan werken.”
En op de vraag of ze dingen anders zouden doen dan hun ouders, geeft Tyas aan dat hij dat lastig te zeggen vindt op deze leeftijd. “Ik kijk nu vooral hoe zij het doen, het bedrijf is enorm gegroeid, sinds zij het hebben overgenomen. Laat ik dat eerst maar eens onder de knie krijgen.” Ook Gido wil het niet persé anders doen, maar “je doet dingen op je eigen manier en geeft er toch je eigen invulling aan.”
Tot slot, waarom moet iemand bij jullie / in Klarenbeek komen werken?
Gido: “In de horeca is geen dag hetzelfde. Altijd leuk om het de klanten naar de zin te maken. Tyas: “We hebben een leuk team, lekker dorps en sociaal. Het is altijd gezellig.” Beiden benoemen ook hoe leuk het, ook voor medewerkers, is om in een familiebedrijf te werken. Xander: “Bij ons is het gevarieerd werk, de ene keer hang je buiten zonwering op, de andere keer ben je binnen een vloer aan het leggen. En de reisafstand is ook wel lekker toch?!”
Wij vinden het mooi om te zien hoe alle jongens met respect over hun ouders en de manier waarop zij het bedrijf opgebouwd of uitgebreid hebben, praten. Wij zien de toekomst van ondernemend Klarenbeek dan ook vol vertrouwen tegemoet!