Antoe? Waar ben je “aan toe”?

Antoe is een Klarenbeekse vrouwenvereniging die 25 jaar geleden is opgericht. Klarenbeek is een uniek dorp en Antoe is ook uniek. Hoewel met z’n allen een dagje ouder, staat Antoe nog altijd voor:“Antoesjast”, “Werken An je Toekomst” en “Kom je An jezelf Toe?“ Door de vereniging worden 10
activiteiten per jaar georganiseerd met terugkerende thema’s maar steeds met een nieuwe actuele invulling. Thema’s zijn bij voorbeeld Gezin & Gezondheid, Lokaal actief en Boeiende ontmoetingen.

Aan het woord zijn: Gerda Horstman, de huidige voorzitter en Marian Veldhuis, de eerste voorzitter van vrouwenvereniging Antoe. En de vraag aan hen is: “Wat is dat? Antoe?”.

Gerda vertelt: onze avonden zijn heel gevarieerd. De ene keer is het iets creatiefs, een mooibloemstuk voor Pasen of de Kerst. De andere keer komt iemand iets interessants vertellen.Laatst zijn we op bezoek geweest bij het Waterschap. Daar leer je dan weer iets over het landschap en de natuur in je eigen omgeving.Om ons 25-jarig jubileum te vieren hebben we in juni een feestavond georganiseerd. We deden een muziek-quiz. De sfeer kwam er goed in, we hebben gedanst en het was een vrolijke boel. In september gaan we op daguitstap naar Den Bosch. We gaan Bossche bollen bakken, een rondvaart maken en naderhand gaan we bij Pijnappel eten.

Marian vertelt over de oprichting: 25 jaar geleden zaten mijn kinderen op basisschool Het Klaverblad in het Hooiland (dat helaas niet meer bestaat). Tijdens het jaarlijkse schoolfeest, net voor de zomervakantie presenteerden zich ook de Vrouwen van Nu uit het Klarenbeek en Hooiland. Ze verkochten in hun standje bloemstukjes met kippengaas en ook paarse aardappels. Dat zag er heel modern en creatief uit. Ze vroegen mij om eens te komen want ze waren op zoek naar jonge leden. Na de vakantie toog ik naar Gebouw Samuël waar ze hun avonden hielden en toen zag ik allemaal vrouwen in de leeftijd van mijn moeder. Ik zei tegen de voorzitter, dat was toen Bertha van Veelen: de slag om de jonge leden hebben jullie 10 jaar geleden al verloren. Als je wat wilt, moet je een hele nieuwe groep beginnen.

Bertha zei: dat is goed en die schreef een stukje in de krant: “Vrouwen van Nu Klarenbeek en Hooiland gaan beginnen met een jonge vrouwen groep”. En daar reageerde dan weer iemand op. En zo is het begonnen. We vormden met een aantal jonge vrouwen een werkgroepje. We verzonnen thema’s en activiteiten. We maakten publiciteit en op 9 september 1999 (makkelijk te onthouden: 9/9/99) hielden we een startavond met een cabaret. En daarna zijn we begonnen met zo’n 25 vrouwen. We groeiden al snel naar zo’n 45 leden uit Klarenbeek en omstreken. En dat is er nu, na 25 jaar, nog steeds. Hoewel er natuurlijk wel gewisseld is. Sommige vrouwen namen afscheid en andere voegden zich er weer bij.

Gerda vertelt verder: We hebben ooit prostituee Metje Blaak op bezoek gehad. Zij heeft verteld over haar levensloop vol verhalen en wat zij heeft gerealiseerd voor de verbetering van de werkomstandigheden van prostituees. Zij nodigde ons uit om eens in Amsterdam op bezoek te komen, dan zou zij zorgen voor een rondleiding op “de Wallen”. Zo hebben we een dagje Amsterdam georganiseerd en kregen we een rondleiding met gids en konden we zelf een kijkje nemen in de meest spannende werkkamer. Wow, wij als Klarenbeekse vrouwen kregen er “rode koontjes” van!

Marian: Wat ik destijds zocht was: naast je werk en je gezin, contact met andere vrouwen uit Klarenbeek en tegelijkertijd boeiende en gezellige activiteiten beleven. Dat is precies wat Antoe te bieden heeft. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Vrouwen die eens willen komen kennismaken, kunnen contact opnemen met Gerda Horstman, tel 06/305 21 9 92 of email: horstman-g@ziggo.nl

Overige berichten

Agenda

14 juni
Uitslag/feestavond Wiesneuzenkwis
www.wiesneuzenkwis.nl

18 -21 juni
Wandel 4 daagse
www.scklarenbeek.nl

30 juni
Vriendenvoetbal
www.scklarenbeek.nl

13 /14 september
Trekkertrek Klarenbeek
www.trekkertrekklarenbeek.nl

Recente berichten

Komende events
Er zijn momenteel geen evenementen.

Volg ons